Is onderstaande nieuwsbrief niet goed zichtbaar? Klik dan hier voor de web-versie
cak
 
Start livegang implementatie iEb 2.0 beschermd wonen
Afgelopen 3 oktober zijn we succesvol live gegaan met de nieuwe berichtenstandaard eigen bijdrage Wmo beschermd wonen. De eerste gemeenten hebben een succesvolle migratie doorlopen. Voor de volledigheid hier het stappenplan van de aanlevering in timeslots.

Belangrijke aandachtspunten:

1.       Herindicatie - migratie
Een aantal gemeenten kan voor bestaande klanten waarbij een bestaande indicatie is beëindigd en waarbij het proces van herindicatie nog loopt, geen 407-bericht aanleveren. De structurele oplossing is tijdig herindiceren. Lukt dit niet? Dan gelden voor de migratie de volgende stappen:

a.    Meld de overige burgers wel gewoon aan met het 407-bericht.
b.    Het CAK sluit de H&V-app voor uw gemeente af.
c.    U meldt de burgers zonder actuele indicatie niet af.
d.    Zodra van een burger zonder indicatie een herindicatie heeft plaatsgevonden, stuurt u voor die burger alsnog het 407-bericht naar het CAK.
e.    Wordt de indicatie niet verlengd? Stuur dan via Excel een stopbericht.

2.       Herindicatie – situatie na migratie
Het is belangrijk dat na de migratie naar iEb 2.0 wordt voorkomen dat u door het niet tijdig herindiceren een stopbericht naar het CAK stuurt. Dit stopbericht moet dan namelijk na het opnieuw indiceren worden ingetrokken. Dit leidt tot ongewenste naheffingen en dus stapelfacturen voor de burger. Kortom: het is belangrijk dat het proces van herindiceren op tijd wordt opgestart én afgerond.
 
Lukt tijdige herindicatie niet? Dan kan door interventie vanuit de gemeente worden voorkomen dat een stopbericht wordt verstuurd. Uit verschillende overleggen zijn 2 mogelijkheden naar voren gekomen. Wat mogelijk is, is mede afhankelijk van hoe de software is gebouwd.

De software maakt wel een stopbericht aan, maar de gemeente bepaalt of het bericht wel of niet wordt verzonden. Er zijn dan drie mogelijkheden:
1. Stuurt u het bericht niet? Dan loopt de eigen bijdrage door.
2. Wordt er geherindiceerd? Dan wordt het stopbericht definitief niet verstuurd.
3. Eindigt de indicatie? Dan wordt het stopbericht alsnog verstuurd en eindigt de inning van de eigen bijdrage.

Voorziet de software niet in handmatig tegenhouden van een stopbericht? Dan kan – zo hebben we van verschillende gemeenten vernomen – een gemeente in de administratie tijdelijk een “dummy-periode” invoeren c.q. de indicatie voorlopig ambtshalve verlengen. Ook in die situatie loopt de eigen bijdrage door tot er een definitief besluit over de herindicatie is genomen.

Let op! Wij adviseren u om in het belang van de burger tijdig te herindiceren en als dit niet mogelijk is onnodig indienen van stopberichten eigen bijdrage te voorkomen.

 
Bovenregionale klanten
De administratie van gemeenten is niet altijd op orde als het gaat om burgers in een beschermd wonen situatie, die buiten de eigen gemeente wonen. Met de invoering van iEb 2.0 is de aanmelding van deze burgers eenvoudig. De woonplaatscontrole is vervallen. De gemeente kan een burger die buiten de eigen regio woont aanmelden en ontvangt dan ook de eigen bijdrage.
 
Vernieuwde webpagina's
Tot slot zijn wij verheugd dat onze zakelijke website voor de eigen bijdrage Wmo is vernieuwd. Als u naar www.hetcak.nl/zakelijk gaat ziet u direct 2 blokken:



De informatie over beschermd wonen en Wmo abonnementstarief is gesplitst. Naast de eerder dit jaar gepubliceerde handleiding Wmo abonnementstarief is nu ook een handleiding beschermd wonen opgenomen.
 
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met de Wmo Servicedesk via 088 - 711 4888. We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur. Of mail naar wmoservicedesk@hetcak.nl.
 
© 2022 Het CAK
 
Privacy  |  Afmelden  |  Wijzigen e-mailvoorkeuren